Sohaország

Üdvözöllek az én Sohaországomban... Ha titkok után kutatsz, egy jó tanács. Ülj le ide szépen,és hallgasd a tündérek néma énekét.

2013. szeptember 5., csütörtök

Egy csésze tea, a jelenből.

Thich Nhat Hanh, a vietnami buddhista szerzetes-filozófus ír arról, hogyan élvezhetjük a legjobban, ha egy csésze finom tea kerül elénk. Az embernek tökéletesen a jelenbe kell helyezkednie, hogy maradéktalanul átélje a teában rejlő örömet. Kezünk csak a jelenben érzi a csésze kellemes melegé. Csak a jelenben élvezhetjük az illatot, az ízek harmóniáját. Ha az ember a múlton borong,vagy a jövő miatt aggodalmaskodik,teljesen lemarad a tea élvezetének élményéről. Egyszer csak azt veszi észre, hogy a csészéje üres.
Ugyanígy van az élettel is. Aki nem él tökéletesen a jelenben, mire körülnéz, már vége is az egésznek,és ő kihagyta az illatok,a harmóniák, a szépség élvezetét. Azon veszi észre magát, hogy elrohant mellette az élet.
A múlt befejeződött. Tanuljunk belőle, és engedjük el. A jövő még nem érkezett el. Készítsünk terveket, de ne fecséreljük az időt azzal, hogy aggodalmaskodunk a jövő miatt. Az aggodalom nem jár haszonnal. Ha az ember egyszer abbahagyja a búslakodást amiatt, ami már megtörtént, és nem szorong többé amiatt, ami talán sohasem történik meg, akkor képes tökéletesen belehelyezkedni a jelen pillanatba.
 Akkor kezdi el élvezni az Élet örömét.

/ Lélektársak c. könyv /

"egyedül vagyok,kicsi vagyok,félek" /Mondta a kis Vuk/

Csak félek.
Élvezem az utolsó perceket.
Tudom, mindjárt megváltozik az élet.
Majd odaadom mindenem és próbálok tenni érte, hogy sikerüljön. De megőrjít a bizonytalanság. Mit hoz a holnap? Vajon képes leszek –e harcolni? Szembeszállni a nehézségekkel.
„Képes vagyok –e rá?”
Utálom ezt. Utálok 18 lenni, utálok 12-es lenni. Mások bíznak bennem. Azt mondják, hogy menni fog, csak tenni kell érte. De én nem így érzem. Pánikba esek a szó hallatán: Érettségi.
Nem vagyok érett. Kicsi vagyok. Hagyjatok békén. Nem vagyok felkészülve.


2013. szeptember 4., szerda

Elefánt - November

próbálok vágni egy ablakot
úgy szivárognak a színek
hogy nem bírom egyedül

*
mint szürke szívárny a nap felé
vérzi a húrtalan hangszeren-ádoz
ki az esőnek hegedül

*
próbálok súlytalan lenni
hogy rajtam ne múljon
a cél mert a föld az egy léghajó

*
a végtelen éjnek feszülve
megszűrve az űrt ne félj
repülj hajóm repülj hajó
...